Postoji mogućnost da veoma točno predvidimo dan i vrijeme poroda. To možemo postići mjerenjem tjelesne temperature buduće majke. Ako znamo kolika je njezina normalna tjelesna temperatura, što ćemo saznati mjerenjem u trenucima mirovanja i u vrijeme kad o skorom porodu još nema ni govora, onda ćemo uočiti nagli pad tjelesne temperature za cijeli stupanj Celzija, što nam govori da će porod nastupiti unutar 24 sata. 

To znači da nekoliko dana prije pretpostavljenog termina poroda, toplomjerom dva puta dnevno mjerimo njezinu tjelesnu temperaturu.

Uskoro će započeti porod. Nakon nekoliko trudova pojavit će se novo biće. Kuja će pregristi pupkovinu, skinuti i pojesti posteljicu, oblizati štene skidajući s njega sluzavu plodnu vodu; potaknut će mu refleks disanja, a ono će, vođeno nepogrješivim instinktom, pronaći put do majčina mlijeka, izvora svog života. Slijede novi trudovi, novo štene, i tako redom s kraćim ili dužim pauzama. Rađanje traje od 1 do 6 sati, katkada i dulje, a novorođenčad izlazi u pauzama od nekoliko minuta do jednog sata.

porod.jpg

Prije poroda posavjetovat ćemo se s veterinarom. On će nam još jednom objasniti kako mora teći normalan porođaj, a u slučaju eventualnih poteškoća dobro je imati pri ruci njegov telefonski broj.

Kako da se ponašamo dok nam kuja porađa? To u mnogome ovisi o samoj kuji. Neke ne žele ničije prisustvo, već same žele obaviti sve. No neke, pak, traže prisustvo vlasnika i njegovu blizinu koja im znači sigurnost. U svakom slučaju, dobro je promatrati kako teče porod barem povremeno, ali posve nenametljivo, što je pogotovo važno kod prvorotkinja.

Što možemo nenormalnoga uočiti i kako tada pomoći? Najčešće moramo pomoći novorođenoj štenadi da ponovno pronađu sisu nakon što je kuja u pauzi između dva štenjenja prošetala da se
napije vode. Katkad se događa da štenad veoma brzo slijede jedno za drugim, pa ometena novim trudovima majka ne uspijeva pregristi pupkovinu i osloboditi upravo rođeno štene od posteljice. Tada moramo pomoći prekinuti pupkovinu, ne sa škarama već je gnječeći prekinuti čistim i opranim prstima, posteljicu svući, a štene položiti majci pred gubicu da ga obliže i zatim ga staviti pod sisu.
Kadšto se dogodi da preveliko štene zapne u porođajnom kanalu. Ako ga brzo ne izvučemo, zadavit će se. Možemo ga pokušati uhvatiti za trup i lagano ga okrećući izvlačiti napolje. Ne smijemo vući za noge ili za glavu, jer ako je štene čvršće zapelo, možemo pokidati tetive i mišiće, pa čak otkinuti dio tijela za koji vučemo. Na svu sreću, to se ipak rijetko dešava. Kuja mora pojesti posteljice svoje štenadi jer se u njima nalaze hormonske tvari koje je potiču da luči mlijeko. No ako kuja porodi veoma mnogo štenadi i pojede sve posteljice, dobit će proljev. Dovoljno je da pojede tri do četiri posteljice, a ostale slobodno uklonimo.