Podmladak
Razvoj kuje do spolne zrelosti ne manifestira se nikakvim posebnim znacima. Žensko se štene normalno razvija sve do dobi od oko 7 mjeseci, kad se u većine kuja javlja prvo tjeranje. Ono se u nekih kuja javlja i nešto ranije, ili, dapače, češće i nešto kasnije, kadšto je veoma slabo, jedva primjetljivo, ili, obrnuto, veoma burno i izrazito.
Stidnica nabubri i otvrdne, a pojavljuje se manje ili više intenzivan crveni iscjedak osobena mirisa. Miris privlači mužjake iz velikih udaljenosti, ali ih kuja u to vrijeme još odbija. Tek nakon nekog vremena, kad nabubrena i otvrdnuta stidnica naglo omekša, a iscjedak istovremeno prestane biti izrazito crven i poprimi blijedo crvenkastu ili smećkastu boju i počinje se gubiti, kuja dopušta pristup mužjaku.
Prvo tjeranje kuja u pravilu snažno doživljava. Ne shvaća što se to s njom zbiva, nemirna je, traži više pažnje, stidnicu stalno liže, lizanjem čak uklanja i iscjedak što ostaje iza nje. No takvo njezino ponašanje jednim je dijelom posljedica nepravilnog čovjekova stava prema kuji koja se prvi puta tjera. To je, naime, promjena kojoj se i vlasnici mlade kuje moraju prilagoditi, te prihvatiti to stanje kao normalnu činjenicu. Ne bi trebalo vršiti na nju nikakav pritisak budući da ih smeta pojava novog mirisa u kući, iscjedak koji prlja tepih, te i psi koji privučeni mirisom kuje dosađuju pred vratima. Prilično je važno da budući vlasnici mlade kuje još prije nabavke šteneta znaju što ih očekuje. U protivnom neodgovorni odnos vlasnika u to doba može u mlade kuje dovesti do cijelog niza psihoneurotskih smetnji, kako to tumači današnja veterinarska psihologija.