Podmladak
U relativno ranoj dobi, što ovisi o pasminskim osobinama brzine razvoja, mladi pas počinje pokazivati interes za svoje spolovilo koje učestalije nabrekne, a koje tada liže. To se uglavnom događa u vrijeme kada pas počinje mokriti dižući jednu nogu uvis.
Neki psi u to vrijeme pokazuju veoma jaki spolni nagon prema svemu što im je u kući blisko i drago. Događa se da napastuju nogu svoga gospodara, svoj jastuk ili neki drugi predmet. Tu pojavu, kao i pretjerano lizanje nabreklog spolovila valja sprečavati jer se mogu pretvoriti u neugodnu i neukusnu naviku.
U isto vrijeme mladi se pas mijenja i psihički: postaje samostalan, ne sluša više kao prije, tvrdoglav je, čak i ratoboran. No valja ga razumjeti - to je pubertet. Razvojna faza spolnog dozrijevanja traje različito dugo, ovisno o pasmini, no u prosjeku s 15 do 16 mjeseci mladi je pas spolno zreo i sposoban imati potomstvo. U nekih kasnozrelih pasmina i mnogo kasnije.
Mužjak nije podložan cikličkim promjenama kao kuja. Čak i spolni nagon spolno zrelog odraslog psa budi se tek na mirisni podražaj iscjetka kuje koja se tjera. Ako, dakle, u okolici nema kuja, s ponašanjem mužjaka nema problema. No ako u blizini živi više kuja koje se tjeraju jedna za drugom, pas će biti stalno nervozan, plah, neposlušan, sklon bijegu pred prag odabranice i pun ožiljaka suparničkih zubi.