Podmladak

 

dva_stenca.jpgAko razmišljate o nabavci dva šteneta istodobno, prvo dobro promislite. Bez obzira da li ste mislili da će jedan drugom biti društvo, bilo da je uzgajivač mislio kako bi to bila dobra ideja, ili jednostavno ne možete odlučiti koje štene odvesti kući, dva znače definitivno duplo više posla.

Lijepo je kad u kući ima više od jednog psa i odlično je da psi imaju kako ljudsko, tako i pseće društvo. No najbolji bi scenarij bio imati već dobro treniranog, potpuno prilagođenog i čvrsto vezanog odraslog psa (ili pse) koji razumije sva pravila, prije donošenja drugog ili trećeg psa u obitelj.

Dva štenca koji odrastaju zajedno su poput blizanaca. Upravo kad je s jednim sve u redu, drugi upadne u neku nevolju. Duplo učenje na obavljanje nužde, odučavanje od grickanja, nadzor i količina kvalitetno provedenog vremena sa svakim od njih. Od ključne je važnosti provoditi neko vrijeme nasamo sa svakim štenetom, tako da uspiju razviti svoje pune potencijale. Izuzetno je važno za štence da stvore vezu sa svojim ljudskim čoporom. To znači provođenje vremena s vama i vašom obitelji nasamo.

Ako već imate dva štenca ili ste odlučili da ih svakako želite imati, čitajte dalje. Štenci imaju sklonost udruživanju i mogli biste ostati po strani ukoliko se ne potrudite da postanete ključni element u životu svakog od štenaca. Trebali biste izdvojiti slobodno vrijeme za igru, učenje, socijalizaciju i vježbanje sa svakim štencem. Većina će štenaca biti sklona oslanjati se jedno na drugoga, bilo to zbog ohrabrenja ili zaštite i neće se znati u potpunosti nositi sami s određenim situacijama - trebaju se naučiti nositi sa životom.

dva_stenca_se_igraju.jpgTrening je puno teži sa dva štenca, no moguće ga je izvesti uz pojedinačno usmjeravanje. Svaki štenac ima potpuno različitu osobnost. Jedan štenac mogao bi s lakoćom svladati sjedi ili čekaj, dok bi drugi mogao imati problema s čekanjem i na nekoliko sekundi. Trebat će vam jako puno strpljenja i razumijevanja. Trebat ćete odgajati svako štene posebno dok se dobro ne priviknu na novo ponašanje. Tada će vaš slijedeći korak u treningu biti udružiti štence kako bi potvrdili naučeno.

Svako štene treba vlastiti ležaj, zdjelicu, ovratnik i uzicu. Također će trebati naučiti svaki svoje ime, što može biti jako teško kada ih je dvoje. I ovdje je potreban individualni trening. Dok je jedno štene zatvoreno (nije prisutno) a drugo s vama, pozovite to štene po imenu dok vam ne priđe, zatim ga nagradite malom poslasticom i s puno maženja. Ponavljajte postupak dok ne dotrče kad čuju svoje ime. Kad birate imena za svoje štence, pokušajte odabarati imena koja ne zvuče slično.

Prije svega, trebat ćete biti jaki vođa s dobrim komunikacijskim vještinama. Vaši će se štenci ugledati na vas i morate biti spremni pokazati im put. S dva štenca će sigurno biti puno nereda. Štenci se svađaju, hrvaju, igraju i često gube strpljenje. Na vama je da se umiješate i napravite pauzu kako biste održali mir.

Ako ste odlučili preuzeti odgovornost, strpljenje i razumijevanje provest će vas kroz šteneće doba.