Prehrana

 

Danas shvaćamo da naši psi i mačke trebaju dnevne dodatke prehrani jednako kao što to trebaju ljudi, kako bismo se pobrinuli da njihova tijela podnesu neizbježan stres koji dolazi s procesom starenja. U jednom životnom vijeku životinje, rani početak obilježen dobrim zdravljem osigurava manje podložnosti određenim degenerativnim bolestima, manja je vjerojatnost bolova u zglobovima i srce je zdravije.

Dr. Jane Bicks, veterinarka s holističkim pristupom, smatra kako prilikom analize pseće hrane treba pripaziti na prisutnost bojila i drugih kemikalija. Na primjer BHA, koji je jedan od najčešće korištenih sintetičkih antioksidanskih konzervansa korišten za prevenciju gubljenja boje u hrani, otkriveno je da uzrokuje rak kod laboratorijskih štakora u određenim dozama. U manjim dozama ovaj konzervans ne pokazuje kancerogeni učinak, no tko zna što bi BHA mogao učiniti njihovim tijelima u malim dozama tijekom dugog vremenskog razdoblja.

Dr. Bicks izjavljuje kako je maksimalni životni vijek psa procijenjen između 25 i 30 godina, no prosječno pas ne živi duže od 13 ili 14 godina. Prema njoj, ta je razlika prouzročena najvećim dijelom nepravilnom prehranom. Dr. Bicks isto tako kaže kako su bjelančevine često gledane površno, no zapravo predstavljaju vitalno važan dio prirodnog razvoja psa.

Psi i mačke koji napornije rade ili troše više energije trebaju više bjelančevina i masti u svojoj prehrani, kako bi podržali svoju izdržljivost. Takva je pseća hrana koja je potpuno izbalansirana i uključuje barem 26% bjelančevina i 1650 kilokalorija lako preradive energije po kilogramu. Tijekom sezone kada psi ne rade, hranite ih manje kaloričnom i energetski bogatom psećom hranom.