Prvi zapisi o spasilačkim psima datiraju iz 1707. godine, a nalaze se u dokumentima švicarskog samostana Sv. Bernard na istoimenom planinskom prijelazu, gdje su redovnici uzgajali bernardince koji su pronalazili osobe zasute u lavinama. Sustavno školovanje spasilačkih relativno je novijeg datuma i može se reći da započinje početkom 20. stoljeća, kada su u rusko-japanskom ratu (1904. - 1905.) psi u sastavu sanitetskih jedinica bili upotrebljavani da u rovovima traže ranjenike i glasnim lavežom upozore na njih. Ta funkcija pasa nastavljena je i u Prvom svjetskom ratu (1914. - 1918.).

Tokom Drugog svjetskog rata (1939. - 1945.) drukčiji način ratovanja uvjetovao je školovanje pasa za traženje u ruševinama. Takvi su psi djelovali u okviru civilne zaštite. Osobitu vrijednost pokazali su u bici kod Staljingrada, gdje su pronašli i time spasili više od 200.000 ranjenika. Spasilački psi pokazali su se od izuzetne koristi također i nakon bombardiranja Londona, kad su ispod ruševina pronašli velik broj ljudi.

skolovanje-psa-spasioca.jpg

U razdoblju između dva svjetska rata, utvrđena je i sposobnost pasa za traženje u snježnim lavinama, do čega je došlo sasvim slučajno. 1983. švicarski gorski spasioc Feutz na jednoj je potražnoj akciji, gdje se tražilo 17 zasutih skijaša, opazio da se na lavini njegov pas na jednom mjestu čudno ponaša, kopa u snijegu i laje. Spomenuto ponašanje psa kasnije je nagnalo švicarskog gorskog spasioca i kinologa Ferdinanda Schmudza iz Berna, da pokusno započne s treniranjem i školovanjem pasa za traženje unesrećenih u lavinama.

S vremenom je došlo i do pojave spasilačkih pasa za spašavanje iz vode što je najnoviji vid njihove obuke.
 

POVJEST SPASILAČKIH PASA U HRVATSKOJ


Službeni početak rada sa spasilačkim psima u Hrvatskoj je počeo 2000. godine, kada su prvi članovi Kluba za obuku sportskih i službenih pasa "Zagreb" ( KOSSP "Zagreb") zaslužili nazive "Vodič spasilačkog psa", položivši sve potrebne ispite za vodiče i ispite za traženje nestalih osoba u prirodi. Ispiti su se polagali po programu priznatom od Međunarodnog saveza spasilačkih pasa u organizaciji Kinološke Zveze Slovenije. Od te godine se u KOSSP-u "Zagreb" sustavno provodi školovanje spasilačkih pasa i njihovih vodiča.

2005. godine KOSSP "Zagreb" je bio prvak na svjetskom natjecanju sa spasilačkim psima.