Rad sa psima
Kinološki sport, koji se kao pustinjska oluja proširio zemaljskom kuglom i osvojio simpatije mladih i starih, rodio se u Engleskoj u drugoj polovici 1977. godine, kad je John Varley (član organizacijskog odbora Crufts Dog Show-a) zamolio stanovitog Petera Meanwella iz Lincolna, da izmisli nešto novo za popunu programa u središnjoj areni prije izbora najljepših pasa pasminskih skupina na Crufts-u ( najveća izložba pasa u Engleskoj). Osnovna ideja Johna Varleya bila je natjecanje pasa u preskakanju prepona slično preponskom jahanju. Na Peteru je bilo da razradi ovu ideju. John je lako pronašao kinološke entuzijaste u okolici Lincolna koji su se prihvatili uvježbavanje svojih pasa za prvi nastup. U pripreme su uključili i 4 člana Yorkshire Working Trials Training Society-a da već prvi nastup bude ujedno i natjecanje.

agility

Nakon višemjesečnih priprema i usaglašavanja pravila natjecanja, u veljači 1978. godine gledateljima Cruftsa predstavljen je potpuno novi sport - agility. Već su prva natjecanja izazvala opće oduševljenje gledateljstva. Nakon toga su mnogi vlasnici pasa i klubovi za obuku počeli u kućnoj radinosti pripremati svoje pse, tako da je za Crufts 1979. godine već trebalo održati eliminacijska natjecanja zbog velikog broja prijavljenih.

Kennel Club Engleske je shvatio, nakon uspješnih natjecanja i medijskog uspjeha agilitya na Cruftsu, da taj sport zaslužuje ozbiljniju pažnju. Tijekom ljeta iste godine KCE propisao je propozicije natjecanja i prvenstva. Točka na "i" popularnosti agilitya je stavljena onog trenutka, kad su završna natjecanja za Prvenstvo Engleske organizirana za vrijeme iznimno posjećenog međunarodnog konjičkog turnira - International Horse Show-a u dvorani Olympia u Londonu. Osim posjetitelja natjecanje je pratilo i višemilijunsko gledateljstvo posredstvom televizijskih ekrana. Uslijedio je neslućeni medijski uspjeh agilitya. Ostat će zabilježeno da je na tom prvenstvu proglašen prvi pojedinačni prvak u povijesti agilitya: pas pasmine border collie, imenom Canny Cluff, vlasništvo gospodina Phila Cuswortha.

Prvo službeno momčadsko natjecanje u agilityu održano je na Cruftsu 1980. godine, gdje su nakon eliminacijskih natjecanja nastupili članovi triju momčadi. Bio je to istinski pokus popularnosti pred pravim gledateljstvom, budući da su za razliku od gledatelja preponskog jahanja u Olympiji na Cruftsu bili pravi stručnjaci za pseće sportove.Hladni Englezi navijali su za svoje favorite kao vatrene Carioce Brazila. Pobijedio je agility, na opće oduševljenje prisutnih posjetioca i televizijskih gledatelja BBC-a, koji su u neposrednom prijenosu pratili natjecanje za naslov najbolje agility momčadi godine. Bio je to drugi odlučujući korak agilitya na putu popularnosti i korak s kojim je prešao s britanskih otoka na kopno Europe.

Nije ni čudno da je, zbog zemljopisnog položaja, na tom putu Nizozemska bila prva zemlja gdje je agility naišao na dobrodošlicu. Slijedila je vrlo brzo i Belgija. Prva osoba i najveći pobornik agilitya u Belgiji postala je gospođa M. van Herle iz St. Huberta, koja je sa svojim suprugom bila vrlo poznati uzgajatelj i međunarodni sudac za oblik i rad pasa. Sretna je okolnost za agility bila da su gospodina van Herlea izabrali 1985. godine za generalnog tajnika FCI-a (FCI - Međunarodna kinološka federacija) i na taj način je ideja agilitya vrućom vezom postala bliska službenim krugovima FCI-u. Ta je obiteljska ljubav znatno doprinijela službenom priznanju agilitya kao kinološkog sporta od strane FCI-a 1986. godine.

Na putu po europskom kontinentu agility je osvojio Švicarsku i Finsku 1985. godine i relativno kasno - u prosincu 1987. godine - Francusku. Iako se Francuska nešto kasnije uključila u agility trendove treba je posebno istaknuti. Najviše zbog entuzijazma, ali i stručnosti Jean-Paul Petitdidiera (danas predsjednika Agility komisije FCI-a), uz veliki sponzorski interes korporacije za pseću hranu Royal Canina, danas Francuska ima preko 500 agility klubova s preko 10.000 natjecatelja u nekoliko jakosnih skupina. Tako uz Finsku po brojnosti natjecatelja, Francuska predstavlja najjaču agility silu na svijetu.

Prva međunarodna utakmica u agilityu organizirana je nakon proslave desetog rođendana u Engleskoj - 1988. godine za vrijeme međunarodne izložbe pasa u Ženevi, na kojoj su nastupali izabranici Nizozemske, Belgije, Njemačke, Danske, Francuske i Švicarske. Pod okriljem FCI-a prvo Europsko prvenstvo u agilityu održano je u Helsinkiju 1990. godine.

Agility je u Hrvatsku stigao preko Slovenije ne tako davno - 1991.godine.

AGILITY U HRVATSKOJ

Prvi javni trening, zapravo demonstraciju agility sporta izvedena je za vrijeme CAC izložbe 1991. godine u Križevcima, a prikazali su ga članovi KD Virovitica.
Prvi istinski veliki poticaj za razvoj agilityja bilo je predstavljanje agilityja zagrebačkoj publici za vrijeme jesenske CACIB izložbe u Zagrebu 1992. Članovi KOSSP-a održali su javni trening i kratko natjecanje.
Prvo službeno natjecanje u Hrvatskoj (prema slovenskim pravilima) održano je 13.12.1992. u Zagrebu na terenu za obuku KOSSP "Zagreb".
Prvi agilitv tečaj u KOSSP-u počeo je 6.3.1993. i do ljeta cijela grupa od 8 polaznika završila su tečaj agilitya I. i odmah zatim i tečaj agility II.
Prema netom usvojenom Pravilniku, Prvenstvo Hrvatske u 1993. godini organizirano je u 3 kola. Prvo kolo održano je u Zagrebu 8.5.1993.
Prvi nastup izabranih natjecatelja KOSSP-a izvan granice Hrvatske bio je u Skofjoj Loki 16.5.1993. u okviru natjecanja za Prvenstvo Slovenije. Sara s veterankom Tikom je zauzela prvo mjesto izvan konkurencije.Na prvo "pravo" natjecanje pošli su u Klagenfurt u Austriju 12.6.1993. Oba psa uspješno su došla do kraja staze  i položila agility ispit.
19. i 20.10.1993. održavalo se Prvenstvo Europe u Linzu u Astriji. Rezultati prvog dana bili su plasmani od 53. do 66. mjesta. Drugi dan natjecanja rezultati su bili 9. mjesto, 29.... Lori je istrčala najbolji hrvatski rezultat na Europskom prvenstvu - 5. mjesto. Reprezentacija je na svom prvom Europskom prvenstvu zauzela 14. mjesto.
Početak natjecateljske 1994. godine bilo je I. kolo Prvenstva Hrvatske i demonstracija rada na konjičkom kupu Sv. Pelegrin, opet u Umagu. Slijedila su natjecanja u Sloveniji: Ajdovščina, Ljubljana, Skofja Loka, Domžalc, na kojima su natjecatelji gotovo uvijek osvajali poneko prvo mjesto.
U časopisu Kinološkog saveza  Slovenije Kinologu - objavljen je članak s naslovom "Nove metode  agility škole u Zagrebu".

ekipaPrvenstvo Europe održalo se u Belgijskom Arnhemu 24. i 25.9.1994. Nakon održana preostala 4 kola Prvestva Hrvatske (Umag, Križevci, Zagreb i finale ponovno u Zagrebu ), plasman je u kategoriji
agility standard bio sljedeći: 1.  D. Vidović, 2. M. Bosnar, 3. A. Mareković.
Natjecateljska sezona završila se s Prvim kolom tzv. Winter Kupa u Veroni, ali slijedili su tijekom prva 2 mjeseca 1995. godine još 3 puta u Beč. Ukupan skor: 14 pehara tj. plasmana među prva 3.
1995. godine Prvenstvo Hrvatske u 4 kola (Umag- prvi put s inozemnim sudionicma - 9 natjecatelja iz Slovenije; Samobor, Koprivnica i Zagreb - GRO Open - s natjecateljima iz Austrije, Slovenije i Hrvatske). Rezultati prvenstva su u kategoriji agility standard slijedeći: 1. A. Marcković, 2. D. Vidović 3. I. Slunjski. U kategoriji mini agilitya: l.N. S. Kovačević. Izvan konkurencije 1. mjesto Z. Gora i N. Kolano.
Počelo je s pripremama za međunarodno natjecanje UPS Indor Agility u Namuru u Belgiji u 2. mjesecu.
Za svjetsku izložbu u Belgiji u Bruxellesu 2.-5.6.1995. agilitv natjecatelji bili su spremni. Bilo je to natjecanje s velikim brojem prijavljenih pasa - 250, a ukupan skor: 4 pehara.
Nakon završetka natjecanja nisu se dali na jug: ostali su još cijeli tjedan da bi nastupili na I. dvodnevnom agility vikendu u Geelu.
Zahvaljujući sjajnim rezultatima i dobrom raspoloženju u Geelu, uslijedilo je upoznavanje s engleskim sucem gosp. Gwen Robertsom, koji je hrvatsku ekipu pozvao u kinološki kamp u Ipswich u Englesku.
Na put u Ipswich na tjedan dana pošli su Sara Maravić, Neven S. Kovačević, Domagoj Vidović i Željko Gora. Organizatori su u znak priznanja, zbog rezultata na treningu i natjecanju s posuđenim psima, zamolili Nevena i Saru da "odsude" po jednu trku! Na prstima jedne ruke se može izbrojati kome je to uspjelo s "kontinenta".
Na prvenstvo Europe u Torinu koje se održavalo od 30.9. do 1.10.1995. reprezentacija Hrvatske pošla je u sastavu Irena Slunjski, Željko Gora, Alen Mareković, Domagoj Vidović i Neven S. Kovačević.
Uspjeh nije bio spektakularan: u momčadskom dijelu kategorije agility standard zauzeli su 14. mjesto; Alen & Asa s 12. mjestom što je do danas najbolji uspjeh hrvatskog natjecatelja na europskom prvenstvu u pojedinačnom plasmanu.
Prvo "pravo" međunarodno natjecanje održano je 29.10.1995. godine za vrijeme CACIB izložbe u Zagrebu. Za natjecanje je prijavljeno 39 natjecatelja iz Austrije, Slovenije i Hrvatske.
Na svjetskom agility kupu, koji se održavao za vrijeme Svjetske izložbe u Beču i Budimpešti 1996. godine, u ukupnom poretku u kategoriji agility standard
D. Vidović je zauzeo 1. mjesto a Z. Gora 3. mjesto. Uspjeh je upotpunila S. Maravić koja je s lovnom terijerkom Lori (posuđeni pas od N. Kovačevića) u kategoriji mini agility zauzela 2. mjesto.

U 2005. godini Tanja Janeš s hrvatskom ovčarkom Miškom osvojila je 9. mjesto (pojedinačno) na svjetskom prvenstvu.
U 2006. godini agility ekipa KOSSP-a je bila svjetski prvak u large kategoriji u sastavu Alen Mareković, Domagoj Vidović i Tanja Janeš.

 

O AGILITY-u

Agility je natjecanje u kojem mogu sudjelovati svi psi. U agilityju pas savladava postavljenu stazu pokazujući time svoju inteligenciju, vodljivost i spretnost. Cilj agility natjecanja je da pas postavlljene prepreke savlada po točno utvrđenom redosljedu, bez pogreške i unutar standardnog vremena. Standardno vrijeme je, međutim, samo jedan od zahtijeva i ni u kom slučaju brzina ne smije postati glavni kriterij natjecanja.Agility je natjecanje u spretnosti, a ne u brzini. Važno je proći stazu unutar standardnog vremena uz što manje pogrešaka. Tek u slučaju jednakog broja pogrešaka, bolje je plasiran onaj natjecatelj koji ima bolje vrijeme. Suština agilitya je u odgojnoj i športskoj igri koja potiče prilagodbu psa njegovom okruženju. Ovaj šport zahtijeva dobar sklad između vodiča i psa, te za krajnji cilj ima njihovo savršeno razumijevanje. Stoga je neophodno da sudionici imaju elementarne osnove odgoja i poslušnosti.

agilityOpćenito
Prostor za agility stazu mora biti najmanje 20x40 metara. Ako se na istom prostoru postavljaju dvije staze, one moraju biti međusobno razdvojene ogradom ili udaljene oko 10 metara . Duljina staze može biti od 100 do 200 metara s 12 do 20 prepreka ovisno o kategoriji natjecanja (ispita). Od 12 do 20 prepreka, najmanje 7 mora biti visinskih. Dvostruki vis (koji se savladava u jednom skoku) ima maksimalnu širinu 55 cm za standard i 35 cm za mini. Kombinacija dva ili tri visa predstavlja jednu jedinstvenu prepreku, ali se svaki vis samostalno ocjenjuje. Razmak između viseva u kombinaciji treba biti najviše 5 koraka (oko 3,5 m ). Ova se kombinacija može sastojati samo od viseva s letvicom. Razmak između pojedinih prepreka smije biti najviše 7 m , a najmanje 5 m .

Staza
Staza se sastoji od prepreka koje svojim rasporedom i položajem određuju njezin oblik, te stupanj težine i brzine. Psi stazu trebaju prijeći u unaprijed određenom vremenu, savladavajući prepreke po unaprijed određenom redoslijedu. Dobro postavljena staza je ona na kojoj pas ima dovoljno prostora za savladavanje svake prepreke i za slobodno kretanje.

Oblik staze
Oblik staze je u cijelosti prepušten mašti suca, ali mora sadržavati najmanje dvije promjene smjera. Prije početka natjecanja, sudac provjerava da li prepreke koje će se upotrijebiti odgovaraju FCI (međunarodna kinološka federacija) propisima. Sudac sastavlja skicu staze koju predaje organizatorima. Organizator na osnovi skice postavlja prepreke. Sudac nadgleda slaganje staze i prije početka mjeri njenu duljinu. Dobro osmišljena staza mora psu omogućiti da se kreće lako i tečno. Krajnji cilj prilikom postavljanja staze je da se uravnoteži kontrola nad psom, izbjegavajući tako pogreške prilikom savladavanja prepreka, s brzinom kretanja psa na stazi. Opće je pravilo da se raspored prepreka iz trke u trku mijenja, jer tako tijek staze psu ne postaje navika.

Određivanje standardnog vremena
Osnovni kriterij za određivanje standardnog vremena je odabrana brzina gibanja na stazi u m/s. Pri odabiru brzine treba uzeti u obzir stupanj natjecanja (ispita) i težinu staze. Brzina gibanja može biti od 1,8 do 3,5 m/s. Standardno vrijeme za stazu se dobiva dijeljenjem duljine staze (u metrima) s brzinom (u m/s). Primjer : Za duljinu staze 150 m i brzinu 2,5 m/s, STANDARDNO VRIJEME 150:2,5=60 s.

Određivanje maksimalnog vremena
Uobičajeno je da sudac kao maksimalno vrijeme za stazu uzme dvostruko standardno vrijeme. Sudac ne smije nikada postaviti maksimalno vrijeme manje od 1,5 standardnog vremena.

Odvijanje natjecanja (ispita)
Na prostoru za natjecanje nije dozvoljeno vježbanje. Dozvoljen je jedino obilazak staze i to samo vodiča, bez pasa. Prije početka natjecanja sudac okuplja natjecatelje i daje točna objašnjenja o pravilima odvijanja natjecanja kao što su standardno vrijeme, maksimalno vrijeme, kriterij ocjenjivanja...

Vodič dolazi do starta sa psom te ga ostavlja iza startne crte, bilo u sjedećem, ležećem ili stojećem položaju. Otkopčava povodnik i skida ogrlicu. Nošenje ogrlice za vrijeme natjecanja zbog sigurnosnih razloga nije dozvoljeno.

Vodič prije starta smije zauzeti po želji odabrano mjesto na stazi. Za vrijeme natjecanja vodič ne smije imati ništa u rukama. Vodič daje psu znak za start nakon dozvole suca. Mjerenje vremena počinje onog trenutka kad pas prijeđe startnu crtu. Za vrijeme trke dozvoljeni su verbalni i vizualni signali.

Vodič mora paziti da pas prepreke savlada zadanim redosljedom bez da dodiruje psa ili prepreke. Isto tako, sam vodič ne smije savladavati prepreke. Staza je savladana i mjerenje vremena završeno kada pas prijeđe ciljnu crtu. Tada vodič stavlja psu ogrlicu i povodnik te zajedno s njim napušta teren.

 

u tunelu

Prepreke
Od međunarodne kinološke federacije (FCI) priznate su slijedeće prepreke:
vis
klackalica
meki tunel
vijadukt ili zid
A-prepreka
guma
stol
slalom
dalj
most
tvrdi tunel
vodena prepreka