Rad sa psima
Flyball je leteća lopta. Radi se o šaljivoj, ali fizički i psihički vrlo zahtjevnoj sportskoj disciplini za pse, koju su izmislili - a tko bi drugi nego Amerikanci. Flyball natjecanje se odvija tako da, polazeći iz osnovnog položaja, psi preskaču četiri niske prepreke međusobno udaljene 3 m, trebaju dotrčati do automata koji izbacuje tenisku lopticu kada pas nogom stane na odgovarajuću papuču.

flyballZadatak psa je zubima uhvatiti lopticu koja se katapultira iz automata i da se, preskačući prepreke, što prije vrati do svog vodiča.

Nakon ozbiljnog interesa proizvođača pseće hrane za natjecanja, ovaj sport je postao popularan u Nizozemskoj, a nakon toga i u Engleskoj, gdje je predstavljen 1989. godine na najpoznatijoj izložbi - na Crufts-u.

Bit sportske igre je u tome, da se pas mora samostalno snalaziti na stazi i da je potpuno prepušten svojoj snalažljivosti. Prilikom ovih vježbi u cijelosti se pokazuje izdržljivost, brzina i spretnost psa. Ne možete ni zamisliti kakvi mogu biti psi kada rade nešto čemu se istinski raduju. To se jednostavno mora vidjeti, a vlasnici pasa svakako i isprobati.


Slična sportska disciplina flyballu je i frisbee, ali kod ovog sporta vlasnik je taj koji baca predmet - disk frizbija, a zadatak je psa da ga ulovi prije nego što padne na zemlju i donese - aportira.