Štene
Psi se nadmeću za hranu
Hranjenje otpacima je prirodno, ali ga ne treba poticati
Povraćanje je dio života psa

Život u čoporu objašnjava zašto psi jedu poput, poput... pasa. U natjecateljskom ozračju legla, a potom čopora, tko god jede prvi i to čini najbrže, dobit će najkvalitetniju hranu.

Prenajesti se - nikad ne dijeliti

Mi smo se razvili kao uzgajači vlastite hrane, koji grickaju tijekom cijelog dana, a pas je u srcu vuk, s probavnim sustavom opremljenim za spremanje veće količine hrane kada čopor uspije uhvatiti plijen, a s malo hrane u međuvremenu. U divljini, dominantni članovi čopora jedu prvi, prežderavajući se dok se ne zadovolje, a zatim prepuštaju jelo subdominatnim članovima čopora. Tek nakon što su svi ti psi pojeli, podređeni psi jedu ostatke. Pas ljubimac nasljeduje instinktivno čoporski način ponašanja, samopouzdaniji psi smiono jedu svoju hranu, a plahi će jesti mirno i u tišini dok nitko, uključujući i vlasnika, ne gleda.

ponasanje-za-stolom.jpg

Hranjenje otpacima

Selektivnim uzgojem kod pasa se učvrstio oblik ponašanja naslijeđen od vuka, a to je hranjenje otpacima, s ciljem povećavanja raznolikosti psećeg jelovnika. Poput vuka, psi se hrane i strvinama, ali će posegnuti za svime što bi moglo imati hranidbenu vrijednost. Tu ubrajamo korijenje, bobice, dugačku travu, pa čak i životinjski izmet, posebno izmet biljojeda, poput kunića, ovaca, jelena i konjski gnoj. Iako nama odvratan, nekim psima izmet ima istinsku hranidbenu vrijednost. Neki psi hrane se i izmetom svejeda, kao što je svinjski gnoj, dok će neki svjesno pojesti izmet mačke ili svoj vlastiti te izmet drugih pasa. U biološkom smislu, te su aktivnosti normalne, ali one dramatično povećavaju rizik nastanka bakterijske infekcije crijeva, stoga bi se pse trebalo naučiti da se ne hrane tim sumnjivim poslasticama.
Hranjenje otpacima prirodno je ponašanje pasa - ako pronađu hranu, brzo će pojesti što više mogu.

Kosti i štapovi

Zakopavanje kostiju rudimentarni je ostatak genetske prošlosti pasa. Mnogi divlji mesojedi, među ostalim psi i lisice, kada imaju hrane u suvišku, redovito je zakopavaju, a u vrijeme nestašica vraćaju se zalihama hrane. Većina pasa zakopava više simbolički nego iz praktičnih razloga, a potom zaboravlja na zakopano blago. Neki se, međutim, ipak vraćaju, često nakon jednog do dva tjedna, kako bi otkopali zakopanu kost i pojeli je. Psi držani u kući mogu uzeti kost ili malu čvrstu pseću poslasticu i pokušati je zakopati u tepih, često u kutu prostorije. Žvakanje štapova pseća je jednostavna alternativa žvakanju kostiju, jer tako zadovoljavaju iste biološke potrebe za trganjem čvrstih predmeta. Psi naokolo nose štapove, kao što bi nosili kosti i držeći ih prednjim šapama žvaču svojim velikim pretkutnjacima i kutnjacima. Žvakanje i hranjenje štapovima i kostima može, međutim, biti opasno, zbog ozljeda usta i ždrijela, a ponekad je potreban i hitni odlazak veterinaru.
Mnogi psi vole žvakati štapove i prema njima se odnose zaštitnički, kao da su kosti.

Povraćanje poluprobavljene hrane
Psi eksperimentiraju kušanjem. Proljetna trava izgleda sočno i pas je jede; plastičan ovitak sira dobro miriše i pas će ga pojesti; dijelovi piletine u smeću su čarobni i psi ih brzo pojedu. Sve su to potencijalno opasni obroci, srećom, psi imaju izuzetno osjetljiv i dobro razvijen refleks povraćanja kojim se koriste, a kuje povraćaju poluprobavljenu hranu kada donose štenadi obrok, u vrijeme prijelaza s mlijeka na čvrstu hranu. Nama je povraćanje neugodno, ali ono je sastavni dio normalnoga psećeg ponašanja prilikom jela: sve pojedi; ako je to pogreška, izbaci to ponovo van.