Štene
Psi su psi, nisu ljudi s krznom
S vama će se vaš pas odnositi kao sa psom
Budite realni u pogledu mogućnosti svoga psa

Kada pas uđe u vaš dom, priključi se vašoj obitelj i postane dio vašeg života, on ne očekuje da se odnosite prema njemu kao prema čovjeku - on od vas očekuje da postupate kao da ste pas. Nerazumijevanje načina razmišljanja vašeg psa, u trenutku kada se od svoje majke i vršnjaka iz legla preseli k vama i vašoj obitelj, srž je kasnijih problema u obučavanju, ponašanju i društvenosti.
Pas je izuzetno društvena vrsta.

Izvrsni promatrači

Mi smo najvažnije - u biti, esencijalno obilježje štenetova novog okruženja. Štene posjeduje izvanrednu sposobnost prirodnog opažanja, a te sposobnosti i koristi u svome novome ljudskom čoporu, isto kao da je ostao u psećem čoporu. Glasovno sporazumijevanje je važno: otresit ljudski ton nalik je rezanju nekog psa, ali je govor tijela taj koji psi najpažljivije promatraju i proučavaju. Mi kao vrsta koristimo riječi za prenošenje naših misli i osjećaja i lako zaboravljamo da i nesvjesno, govorom tijela primata također šaljemo snažne poruke. Kada smo nesretni, ramena se opuste i glava pogne. Poskakujući hodamo kada se osjećamo svježe i ushićeno. Kada smo dovoljno isprovocirani, u srdžbi pokazujemo zube. Zanimljivo, psi i primati imaju zajednički rječnik govora tijela, stoga je gotovo svaki vaš pokret predmet interpretacije koja pomaže u oblikovanju psećeg uma.
Ponašanje pasa, površno gledano, može biti slično našem, ali ponekad ono ima veoma različita značenja.

prikljucivanje-ljudskom-cop.jpg

Pametni psi
Jedinstvena izjava koju čujemo od gotovo svih vlasnika pasa jest ona kako imaju pametnog psa. To je i istina - vaš je pas pametan. On predviđa vaše aktivnosti, jer dobro čita vaš govor tijela. Budući da ima fantastično pouzdan biološki sat, podsjeća vas ako ga zaboravite nahraniti.

Podsvjesno otkrivanje
Psi također reagiraju i na najsuptilnije promjene dnevne rutine u kućanstvu. Stoga se čini da vaš pas predosjeća određene događaje - naprimjer ako se s obitelji spremate na odmor - čak i prije nego spakirate kovčege. Mi nismo svjesni tih rafiniranih promjena rutine, ali one rijetko izmaknu pažnji psa.

Neopravdana očekivanja

Psi su pametni, ali njihova se pamet ne smije miješati s ljudskom inteligencijom. Proces razmišljanja psa, kognicija, nije ista kao naša, ona se razvila na potpuno drukčiji način. Čak i u usporedbi s, naprimjer, majmunima, psi su iznenađujuće loši u takozvanim testovima zaobilaženja, u kojima se trebaju kretati oko prepreke kako bi došli do hrane. Razlog je nedostatak simboličkog mišljenja kod
pasa. Za psa, strah je strah, ugoda je ugoda i to je to. Sljedeći put kada vašem psu zaprijetite kondicionalnom rečenicom - ako sljedeći put skočiš na kuhinjsku radnu plohu, bit ćeš u velikoj nevolji - ne bi vas trebalo iznenaditi ako pas ignorira vaše riječi. Ako psa tretiramo kao čovjeka, šaljemo mu poruke koje su zbunjujuće ili jednostavno nerazumljive, a na kraju smo razočarani kada se naši psi ne ponašaju u skladu s našim nerealnim očekivanjima.

Način razmišljanja pasa ključan je za obuku

Način uspješne komunikacije sa psom je da razmišljamo poput njega. Vaš pas očekuje od vas da budete voda novog čopora kojem se on priključio. Od vas očekuje da preuzmete vodstvo, pružite mu sigurnost, hranu i zaštitu. On će na vašu ulogu vode odgovoriti tako da će raditi s vama, a ne protiv vas i slušat će što imate reći. Obuka psa i njegova konačna ćud - kako jede, spava, igra se i surađuje - ovisi o tome s koliko uspjeha svoje poruke uspijevate prevesti na pseću razinu.
Hrana je vašem psu vjerojatno nagrada s najvećom moći, stoga je treba pažljivo koristiti tijekom treninga.