Štene
Započnite onako kako ćete i nastaviti
Izbjegavajte uzbuđenja, stvorite rutinu
Nadzirite prvi susret s drugim ljubimcima

Pas treba vremena za istraživanje svoga novog doma. Pustite ga da to učini na miru, bez požurivanja. Stoga držite obitelj pod kontrolom, čak i odrasle. Oko šteneta ne bi trebalo vikati ili skakati, hraniti ga između obroka; povlačenje i navlačenje također nisu dopušteni. Prije svega, pri učenju šteneta treba biti dosljedan; vaš težak posao i disciplinu lako je potkopati.

Upoznavanje s drugim psima

Prvi susret psa starosjedioca s pridošlicom treba se dogoditi na neutralnom području, nakon aktivne šetnje sa starijim psom. Dopustite im da se međusobno ponjuše i nemojte se miješati, osim ako netko od njih ne izgleda nesretno. Kod kuće uklonite sve kosti, igračke i sve što bi moglo izazvati ljubomoru. Stariji psi obično ne vole nestašno ponašanje štenadi i mogu gunđati ili ga uhvatiti zubima. Ako mislite da bi starosjedilac mogao napasti, odmah stavite štene u njegovu ogradicu za igru ili kavez.

prvih-24-sata.jpg

Upoznavanje s vašom mačkom
Večina susreta pas - mačka protekne dobro. Uglavnom se štene povuče i nauči poštovati mačjeg stanara. Ako pas počne naganjati mačku, nastojte mu privući pažnju. Ako nastavi, stavite štene u kavez; nemojte ostavljati psa i mačku zajedno bez nadzora dok se ne razriješi problem s natjeravanjem.

Tko gdje spava?

Mnogi vlasnici pasa osjećaju da je najbolje da novo štene od prvoga dana spava na mjestu koje ste mu odredili kao njegovo, obično u kuhinji ili nusprostorijama. Ako ste to htjeli, trebat ćete biti dosljedni i stoički ignorirati zavijanje ili plakanje šteneta. Ako reagirate na dozivanje, naučit ćete ga da se isplati biti bučan. Smatram da je bolje započeti s privremenim smještajem - kartonskom kutijom ili kavezom u spavaćoj sobi, gdje će psa tješiti pogled, zvuk i miris njegove obitelji.

Nemojte stvarati probleme

Stavite štene na sofu i ono će misliti da mu je tamo mjesto. Dopustite štenetu da se popne na vaš krevet i ono će smatrati da je to dobro mjesto za spavanje. Dajte mu jelo dok vi jedete i ono će to opet očekivati. Nemojte stvarati probleme za budućnost, smatrajući da ćete se izvući ako nešto dopustite samo jednom. Psi su pametniji no što mislite.

Prva noć
Kada je štene umorno i pospano, nahranite ga toplim, mliječnim obrokom, izvedite van da obavi nuždu, a potom ga stavite u njegovu privremenu kutiju za spavanje. Budite tihi i mirni i nemojte se obaziriti na cviljenje, zavijanje i plakanje. Kada se štene tijekom noći probudi i pokuša izići iz kutije, to vjerojatno znači da treba obaviti nuždu. (Štenad ne voli napraviti nuždu u svome krevetu.) Odvedite štene do mjesta za obavljanje nužde, a zatim ga nagradite pohvalom i slasnim zalogajem. Tada ga, bez buke, vratite u kutiju. Stavite čepiće u uši tijekom sljedećih nekoliko minuta, jer će se štene htjeti igrati. Budite odlučni: naučit ćete ga da se glasanjem ništa ne postiže. Za tjedan dana, vaše će štene biti spremno da samo spava u svojoj vlastitoj spavaonici.
Toplina termofora ispunjena toplom vodom može utješiti štene tijekom prve noći bez majke.

Ime je važno
Psi se najbolje odazivaju na kratko, živahno ime od jednog sloga, poput Reks, Ben, Maks. Izaberite ime koje ne zvuči poput druge uobičajene riječi i koje ćete moći viknuti, ne osjećajući se pri tome neugodno.

Kućna pravila
Dosljednost je važna. Odredite kućna pravila i izvjesite ih na vidljivo mjesto. Ona trebaju sadržavati jasne upute što je psu dopušteno, a što nije, kao i obveze svakoga člana kućanstva, naprimjer:
O Kimbu se prvenstveno brine...
Kimbo se smije kretati po...
Kimbo će spavati...
Kimbo ne smije dobiti poslasticu ako prvo ne izvrši naredbu.
Uvijek koristite Kimbovo ime na početku kada želite njegovu pažnju.
Razmislite o Kimbu kada radite planove ili raspored.
Vanjska vrata trebaju uvijek biti zatvorena.
Točno određeno vrijeme kada Kimbo treba učiti.