Štene
Kavez psu predstavlja osobno skrovište
Pomaže u bržem savladavanju kućnih pravila
Kavez bi trebao biti dovoljno velik i kada pas odraste

Kavez nam može izgledati poput zatvora, ali psu je on prirodno skrovište, vlastito mjesto gdje se osjeća sigurno i u kojem ne želi neprilike. Isplati se naučiti štene da jede, igra se i spava u kavezu, jer će početi uživati u sigurnosti kaveza kada ostane samo kod kuće ili prilikom putovanja u automobilu. Ukratko, učenje na kavez pruža rješenje za različite probleme ponašanja prije nego uopće nastanu.

Planirajte unaprijed

Nabavite kavez prije nego što novo štene dovedete kući. Izaberite odgovarajuću veličinu u kojoj se pas odrasle veličine može protegnuti. Kavez ne smije biti prevelik, kako se štene ne bi igralo u jednom, a spavalo u drugom dijelu: kada je pas još mali, kartonom pregradite kavez da izgleda manji.
Učinite kavez udobnim i stavite u njega neke prikladne igračke, tada svoje štene uvedite u kavez.
Neki kavezi napravljeni su tako da se mogu pregraditi u ogradu za igralište, tako se štenad može igrati sama ili s prijateljima, a da vam pri tome ne razore dom.

ucenje-na-kavez.jpg

Savjeti za učenje

Jednom kada se štene privikne na ulazak i igranje u kavezu, naučite ga na korištenje kaveza povikom Kavez! i primamite ga poslasticom. Nakon nekoliko ponavljanja, zatvorite ulaz na nekoliko minuta dok se štene unutra veselo igra. Štene nikada ne treba ostavljati samo u kavezu duže od dva sata, a uvijek se s njim prije zatvaranja poigrajte. Ako pas laje dok se nalazi u kavezu, nemojte ga grditi, opominjali, razgovarati, pa čak ni gledati. Ako obratite pažnju, dajete svome psu poruku da bukom postiže uspjeh. Tek nakon što je nekoliko sekundi tih, izvedite ga van i igrajte se s njim. Jedina iznimka ovoga pravila je kada mislite da mora obaviti nuždu; tada pričekajte da na trenutak prestane lajati, a potom ga izvedite van. Nikada ne koristite kavez kao kaznu, on je namijenjen uživanju.

Vanjska kućica za pse

Život vani nije preporučljiv za većinu obiteljskih pasa; on usporava socijalizaciju, onemogućava učenje i dovodi do problema zbog dosade. Ako nemate druge mogučnosti, planirajte kombinaciju života unutra i vani. Tijekom prvih mjeseci, onemogućite psu pristup kuhinji i privikavajte ga na kavez. U isto vrijeme, upoznajte štene sa životom izvan kuće. Pseća kućica ne bi se trebala pomicati, a trebala bi sadržavati higijenski perivi krevet i biti dovoljno velika da se pas u njoj protegne. Pripazite da vi i vaša obitelj kvalitetno  provodite sa psom vrijeme vani.

Kavez postaje dom

Pas se instinktivno osjeća ugodno u sigurnosti svoga skrovišta. Psi vole kaveze na isti način na koji vole ići ispod kuhinjskog stola, iza sofe ili ispod kreveta. Privikavanje na kavez znatno ubrzava usvajanje kućnih pravila, jer psi nisu primorani uprljati svoje vlastito područje. Dodatna je prednost da kada jednom naučite psa na kavez, jednostavnije postaje putovanje automobilom; pas se osjeća sigurnim, zaštićenim i opuštenim u kavezu, a kavez pruža i dodatnu zaštitu u slučaju nesreće.

Upoznavanje s kavezom
Imajte kavez spreman kada dovedete štene kući. Nemojte ga ostaviti u osamljen dio kuće: najbolje ga postavite na prometno mjesto, poput kuhinje.
Na dno postavite novine, a u njega stavite meki krevet, posudu s vodom i zanimljivu igračku. Ostavite vrata otvorena. Koristite hranu i igračke kako biste štene ohrabrili da samo uđe.
Uz pomoć ukusna zalogaja i zapovijedi Kavez! namamite štene u njegov novi dom. Vaše će ga štene htjeti istražiti, pronaći igračku i poslasticu i smatrat će da je kavez dobra stvar. Ostavite vrata otvorena kako bi štene u svakom trenutku moglo izići.
Jednom kada se štene privikne na kavez, nastavit će ga koristiti bez vašega nagovora.