Budite uviđavan susjed
Ogradite svoje dvorište
Predvidite moguće opasnosti

Postoji šansa da će vaši susjedi blagonaklono pozdraviti vašu pseću pridošlicu, ali to ne prepuštajte slučaju; upoznajte ih sa svojim namjerama, ogradite dvorište, ispričajte se za svako početno lajanje i zavijanje, počistite za svojim psom i poštujte lokalne zakone i zdrav razum. Pravno, vi ste odgovorni za postupke svoga psa. Provjerite pokriva li polica osiguranja vašega doma štetu koju napravi pas; polica bi u nekim slučajevima mogla uključivati izravne štete, poput uništavanja susjedova cvijeća ili grizenje njihove mačke, ili neizravnu štetu, naprimjer štetu na automobilu kada skrene da izbjegne psa.

Sam kod kuće

Lajanje je dio uobičajene pseće komunikacije, ali ta aktivnost može razljutiti vaše susjede. Na vama je njegova kontrola. Psi laju kada ostanu sami kod kuće, jer se dosađuju, ili laju na strance ili druge pse ako nisu dobro socijalizirani. Pravilnim učenjem spriječite probleme. Doći će vrijeme kada će vaš pas morati ostati sam kod kuće. Vi imate odgovornost prema susjedima i svome psu da učinite sve moguće kako bi pas u vašoj odsutnosti bio zadovoljan. Razmislite o ugradnji vlastitih psećih vrata, kako bi pas mogao u vrt kada ste vi vani; većinu sigurnosnih modela aktivira metalna pločica na ovratniku vašega psa. Ako boravak vani za njega nije siguran, uredite mu mjesto pored prozora, tako će moći sjediti unutra i promatrati aktivnosti vani. Pas koji se dosađuje, dok vi niste kod kuće, laje, kopa i uništava.

dom-i-vrt.jpg

Sakupljanje izmeta
Naučite ukućane da počiste za psom u vrtu, na cesti ili u parku. Lopatice i vrećice dostupne su u nizu materijala i oblika; većina je napravljena više kako bi zadovoljila vaše estetske, nego praktične prohtjeve. Međutim, možete upotrijebiti i nepropusnu biorazgradivu plastičnu vrećicu.


Šetači pasa, sitteri i briga preko dana

Profesionalnih šetača pasa i psećih sittera ima u nekim gradskim područjima. U nekim zemljama postoje pseći centri, gdje zaposleni ljudi mogu ostaviti svoje pse tijekom dana kada su odsutni. Istražite i podrobno ispitajte svaku moguću pseću pomoć: je li igra nadzirana, smiju li psi lajati, postoji li razdoblje za odmor. Upitajte gdje se izvodi vježba i ima li kakvih zdravstvenih pitanja koje treba razmotriti.

Prilagodite svoje dvorište psu

Pobrinite se da pas ne može napustiti vaše dvorište, a da je ono sigurno za samostalno istraživanje:
Uklonite potencijalno otrovno bilje.
Pospremite kemikalije za vrt, čišćenje i automobil.
Očistite garažu ako pas ima u nju pristup.
Budite oprezni prilikom upotrebe potencijalno opasne vrtne opreme, posebice kosilice za travu.
Držite smeće u zatvorenu spremištu.
Ako imate bazen, oko bazena postavite sigurnosnu ogradu i, ako imate, pokrivač za bazen, kako bi bio apsolutno siguran za pse.
Provjerite je li ograda na međi dovoljno visoka da se ispod nje ne može kopati.
Uvijek dodatno zatvorite vrata dvorišta, najsigurnija su vrata koja se nakon otvaranja automatski zatvaraju.
Debela ograda od živice nije sigurna međa; psi su stručnjaci za pronalazak čak i najmanjeg prolaza. Ako ne možete postaviti ogradu, nabavite nevidljivu ogradu. Po međi se na tlu položi kabel;
kada pas dođe do kabla, zbog dodatka koji ima na ovratniku strese ga blaga struja.

Pas i vrt
Psi su živahna stvorenja. Ako vam je vrt jako važan, ograničite svome psu kretanje samo u dijelu u kojem ne može napraviti štetu. Psi vole kopati; ako vam ne smetaju od zemlje uprljane šape i nos, razmislite da svome psu uredite područje sa svježom zemljom, gdje će vaš pas moći kopati.