Budite spremni na dolazak svoga psa
Napravite praktičan izbor
Štenad brzo preraste opremu

Svi psi trebaju određenu obveznu opremu: postelju, zdjelicu za hranu i vodu, ogrlicu, pločicu s imenom i povodnik. Pri kupnji tih predmeta, nemojte se povoditi isključivo cijenom ili stilom. Razmišljajte iz perspektive psa i vas samih: što če biti udobno, praktično i trajno.

Posude za hranu i vodu

Izaberite robusne i stabilne posude za hranu, one koje se, dok pas jede, neće seliti po kuhinjskome podu. Izvrsne su teške keramičke ili metalne posude s gumiranim dnom protiv klizanja. Ako psa hranite hranom iz konzerve, koristite poseban otvarač, koji treba često prati. Otvorene konzerve hrane pokrijte plastičnim zatvaračem i u hladnjaku ih pohranite najduže tri dana. Psi jedu i piju halapljivo: upijajući, perivi podmetač ispod posuda pomaže u zadržavanju nečistoće.
Napravljeni da traju
Psi su izmislili frazu "testirano na uništavanje", stoga se isplati investirati u kvalitetnu, čvrstu opremu.

oprema-za-psa.jpg

Ovratnici i povodnici
Od prvoga dana vaš bi pas trebao nositi ovratnik s identifikacijskom pločicom. Kada prvi puta štenetu stavite ovratnik, može početi češati vrat i izgledati da mu je nelagodno, ali priviknut će se na njega već za nekoliko dana. Pazite na odgovarajuću veličinu, uvijek biste između vrata i ovratnika trebali moći provući dva prsta. Različiti ovratnici prilagođeni su različitim psima. Pleteni najlonski s jednostavnom kopčom ugodni su i jeftini. Široki, plosnati kožni ovratnici izvrsni su za pasmine s dugini vratom, poput vipeta, dok su valjkasti prikladn za pasmine s bogatim krznom.
"Polugutilice", sigurna su alternativa "gutilicama", napravljene su za obuzdavanje psa, bez izazivanja neugode, a odlični su za velike, živahne pse.
Povodnici bi trebali biti dovoljno debeli da cijelom dužinom mogu podnijeti snagu vašeg ljubimca. Psi dok hodaju često žvaču povodnike, stoga je većina napravljena od čvrste kože ili najlona. Produživi povodnici, koji se mogu produžiti do deset metara, pružaju vašem psu više slobode, a manje hodanja uz nogu vlasnika.

Sigurnosna vrata za bebe

U kući, vrata za bebe mogu živahnim ili nepredvidivim psima ograničiti pristup onim dijelovima kuće gdje ih nećete moći vidjeti.

Oprsnice
Neki psi nisu dobra oblika za nošenje ovratnika, umjesto kojeg trebaju oprsnice. Buldozi i pugovi imaju vrat širine glave, stoga im ovratnik može spasti. Male pasmine poput jorkširskih terijera imaju osjetljiv dušnik; oni mogu imati ovratnik s identifikacijskom pločicom, ali bi povodnik prilikom šetnje trebalo pričvrstiti za oprsnicu.

Pseća odjeća

Mali psi i osjetljive pasmine s oskudnim krznom mogu zimi, po kiši i hladnoći zatrebati i dodatnu zaštitu. Dobro skrojeni kaputići izvana su nepropusni za vodu, a iznutra mekani. U toplim, sunčanim područjima koristan detalj za pse rjeđe dlake je krema za sunce. Poput naše, koza psa može se upaliti pri pretjeranu izlaganju suncu. Upitajte svoga veterinara o proizvodima sa zaštitnim faktorom koji su prikladni za pse. U starijoj dobi neki psi mogu zatrebati topao zimski kaput.

Mjesto za spavanje

Krevet psa trebao bi biti higijenski, jednostavan za čišćenje, zaštićen i udoban. Oblikovane plastične košare za pse jednostavno se čiste i čvršće su od pletenih modela. U košari bi se trebao nalaziti odgovarajući madrac. Plastika otporna na žvakanje nije toliko privlačna, ali je trajnija od pletenih košara.
Pravokutne, okrugle ili ovalne "vreće , ispunjene laganom stiropornom pjenom, savršen su krevet. Obično imaju patentni zatvarač, s presvla­kom koja se može skinuti i oprati. Ako je cijeli ležaj natopljen urinom i drugim tekućinama, može se prati u mašini za rublje i osušiti na konopu.  
Vreće pomažu psu u zadržavanju njegove tjelesne topline, pa su izvrsni za male pasmine.

Označavanje pasa

Većinom se za označavanje koriste gravirane pločice s imenom psa i telefonskim brojem vlasnika. Metalne kapsule mogu sadržavati više detalja, poput alternativnog telefonskog broja, ali je najuspješniji oblik označavanja mikročip - malena elektronička kapsula koja se injicira pod kožu psa u području vrata. Odonuda emitira signal koji vidimo pomoću ručnog čitača. Mikročip je postao prihvaćen oblik označavanja pasa u međunarodnom prometu.