Sviđalo vam se to ili ne u trendu su, definitivno, mali psići, toliko mali da ih možete nositi u većem džepu ili maloj torbi, da s njima možete putovati, šetati i ići kamo god poželite, a da vas nitko ne pita - a što ta mrcina radi ovdje.

Pet top pasmina, barem po onome što se može vidjeti na našoj, ali i na svjetskoj jet set sceni s: jorkširski terijeri, maltezeri, mopsići, Cavalier King Charles španijeli i uvijek zanimljivi West Highland White terijeri, koji su sebi mjesto osigurali i na ambalaži jednog poznatog žestokog pića (oni koji ih vole znaju na što mislimo...).

5-top-pasmina3.jpg

JORKŠIRSKI TERIJERI
Jorkširski terijeri su mali psići, visoki maksimalno do 25 centimetara, teški najviše 3 i pol kilograma, dugačke, ravne, svilenkaste dlake, koja je na glavi tako bogata da ju je potrebno pričvrstiti vrpcom da bi pas mogao gledati.
Jorkširski terijeri jedna su od omiljenijih psećih vrsta, živahni su kao i svi terijeri, poslušni, privrženi gospodaru, nepovjerljivi prema strancima i nedruželjubivi prema drugim životinjama. Zagrebom ga ponosno šeta naša najbolja klizačica Idora Hegel.

MALTEZERI
Omiljena igračka naših poznatih jetseterica su maltezeri. Ima ga pjevačica Maja Šuput, manekenka Iris Androšević, tenisačica Iva Majoli, a proslavljeni pijanist Ivo Pogorelić svog minijaturnog američkog maltezera često skriva u vlastitom kaputu.
Maltezeri su mali psi, teški najviše 3 do 4 kilograma. Imaju bijelu dugačku dlaku, kojoj je potrebno svakodnevno češljanje, crnu njuškicu i tamne oči, te bogat kitnjasti rep. Osvajaju svojim blagim karakterom, prepredenošću, veselošću, inteligencijom i beskrajnom ljubavlju prema gospodaru.

5-top-pasmina2.jpg

Iako su ga Talijani prvi standardizirali i naveli da potječe s otoka Malte, istina je, ipak, malo drukčija. Potječe zapravo s našeg otoka Mljeta, što priznaju i svi kinološki stručnjaci, a prvi pisani tragovi o toj pasmini stari su više od četiri tisuće godina.

KAVALIRSKI ŠPANIJEL
Zaštitno lice HRT-ove emisije 'Sphitza', uz svo dužno poštovanje prema voditeljima, ipak nisu oni, nego pas jednog, bolje rečeno, jedne od njih - Nikoline Pišek. Prekrasni kavalirski španijel kralja Charlesa u studiju se, očito, osjeća kao kod kuće.
Riječ je o malom psu, visine od 25 do 34 centimetra i teškom od 4 i pol do devet kilograma. Uši su mu obrasle dugačkim dlakama, rep je srednje duljine, dlaka duga, svilenkasta, bez kovrča. Postoje četiri varijante boje - crna s paležom, jednobojna crvena, bijela s kestenjastim mrljama i trobojna crna, kestenjasta i bijela.
To je simpatičan kućni pas, a zbog njegovog izvanrednog njuha i sluha, nekada ga se koristilo i za lov. Živahan je i hrabar, a kao što mu i ime kaže, potječe iz Velike Britanije. Rasprostranjen je po cijelom svijetu, a u seriji "Seks i grad" imala ga je jedna od četiri seksi prijateljice.

MOPS
Čvrst, naoko ratoboran, kompaktni pas, kratke dlake, zgužvane njuške, jednom riječju - mops, osvojio je srce pjevačice Lane Klingor. U Europu je, kao i mnogi drugi mali psići, stigao iz daleke Kine prije više od 400 godina.
Zbog zbitog tijela i dobro razvijenih mišića težak je od 6 do 8 kilograma. Glava mu je velika i okrugla, gubica kratka i kvadratična s dubokim borama na čelu, oči ispupčene, blagog izraza, uši ovješene, mekane, baršunaste, rep svinut u stranu, noge ravne i snažne, a dlaka mekana i sjajna.
Boja mu je žuta poput marelice, srebrna ili crna, sa što crnjom maskom. Ima prekrasnu nježnu narav, privržen je i nepovjerljiv prema strancima, a oduvijek je bio omiljeni kućni pas. Zašto ne bi bio i vama?

5-top-pasmina.jpg

ŠKOTSKI BIJELI TERIJER
Zapadnoškotski bijeli terijer omiljeni je kućni ljubimac mnogih obitelji već desetljećima. Pasmina je u Britaniji nastala sredinom 19 stoljeća od kern terijera. Naime u jednoj uzgajivačnici umjesto crvenih, pojavili su se bijeli štenci.
Selekcionirani su i razmnožavani sve dok nije nastala pasmina koju imamo danas. To je mali, snažan pas težine do 10 kilograma. Ima tamne, duboko usađene oči, male uspravne uši i snježno bijelu dlaku. Gornja dlaka je dugačka do 5 centimetara i ravna, a poddlaka je mekana i gusta.
Nemiran je, hrabar i obijestan, jak je, borben i izdržljiv. Rado živi u stanu, ali uživa i u slobodi koju mu može pružiti terasa ili mali vrt. Nije težak za održavanje, potrebno mu je povremeno šišanje i češće češljanje. Od poznatih u njemu uživa pjevačica i voditeljica Sanja Doležal.