Psi su vrlo dobri u otkrivanju profinjenih ljudskih znakova, bez obzira radi li se o nesvjesnim znakovima zadovoljstva, uzbuđenja ili ljutnje, ili jednostavno namjeri da se nešto učini. To je, na kraju, način komunikacije između pojedinaca u čoporu, kada se jezik tijela i zvukovi koriste za izražavanje osjećaja. Očito je da pas ne razumije naš jezik - ono što mu više znači, jest oblikovanje i intonacija zvuka.

razumiju-li-psi-ljude.jpg

 Zviždanje će psu značiti isto toliko, pod uvjetom da ga je pas naučio prepoznavati, kao što je slučaj s dobrim ovčarskim psima.
Pseću sposobnost prepoznavanja vizualnih i zvučnih signala vodiči pasa koriste na jednoj višoj razini, učeći ih da glume na filmu, televiziji i u cirkusu. Psi ne uče zbog straha, već zbog želje da ugode. To ih može potaći da nauče na signal obavljati vrlo složene zadatke, čak i na velikim udaljenostima.
Prirođene značajke ponašanja mnogih pasmina su dobro poznate. Bez ikakva posebna školovanja retriveri vole hvatati predmete ustima i nositi ih unaokolo, često ih s velikim ponosom pokazujući vlasniku. Prije nego što ih istraže, pointeri nesvjesno pokazuju stvari koje ih zanimaju. Ovčari vole skupljati sve životinje, uključujući i ljude. A pasmine špiceva, dobermani i terijeri instinktivno čuvaju.