Zanimljivosti
muz-kao-pas.jpgKad je spisateljica i novinarka Amy Sutherland u svojoj kolumni u New York Timesu napisala da joj se brak popravio jer je koristila tehnike za treniranje životinja na suprugu, dobila je gomilu bijesnih e-mailova. Ali nije joj bila namjera poniziti svog supruga. Nakon što je provela godinu dana promatrajući životinje i trenere u kalifornijskom parku divljih životinja, uočila je neke sličnosti u ponašanju koje se mogu prenijeti i na ljude.
- Sve nas vodi hrana, reprodukcija i preživljavanje. Životinje napreduju kad ih se nagradi, a ne kažnjava. U ljudskim odnosima griješimo jer radimo obrnuto - rekla je Amy.
Prvi zadatak koji je postavila sama sebi bilo je prestati gunđati. Kad je njen suprug donio krive rajčice iz dućana, prešutila je. Zaključila je da joj je bitnije da obavlja šoping od "prave" vrste rajčica. Nakon toga počela je ignorirati njegove "žute" minute. Suprugovo nervozno traženje ključeva ovaj put nije preraslo u svađu. Na kraju ih je našao kao i uvijek. Amy također smatra da je bitan način na koji se nešto kaže. Treba voditi računa o govoru tijela, riječima koje biramo i vremenu za razgovor. Gladan suprug s mamurlukom vjerojatno nije baš raspoložen za razgovor.