pas-v.jpg

 

 

 

SISAK - Premda je u PU sisačko-moslavačku stigao tek prije dva mjeseca, njemački ovčar Campino, star 17 mjeseci, najuspješnji je pas tragač za droge u Hrvatskoj.

Prvu zapljenu imao je samo dan nakon što je stigao s obuke kad je u Galdovu pronašao marihuanu i već smotane jointe. Premda je službeno njegov vlasnik PU SMŽ, o njemu brine i s njim radi iskusni policajac Miroslav Mikačić koji je, dok je radio u PP Sisak, imao najveću uličnu redukciju u županiji.

Miroslav je, otkriva nam, oduvijek želio taj isti posao obavljati s psom tragačem, a želja mu se ostvarila lani kad je prošao obuku u Centru za obuku pasa i vodiča.

Imaju pune ruke posla

Campino je u svoja dva terenska mjeseca imao već sedam zapljena, dok je sedam pasa iz njegove generacije zajedno imalo samo jednu zapljenu.

- Campino je bio najmlađi i najslabiji pas i jedini njemački ovčar među belgijskim ovčarima, koji su bili namijenjeni za droge. Nitko ga nije htio. Sjedio je u uplašen u kutu i samo gledao. Kako sam već imao ovčare, odmah sam mu prišao i od tada smo gotovo nerazdvojni - priča Miroslav koji posljednjih sedam godina radi u odsjeku za droge.

Otkad su se vratili u županiju Campino i Miroslav imaju pune ruke posla, a Campino pronalazi i ono što bi iskusnim operativcima promaklo.

- U pretrazi automobila u Dvoru pronašao je 0,1 gram trave, i to u automobilu u kojem je bilo mnoštvo zbunjujućih mirisa. U Petrinji je pronašao speed, a u Novskoj sjemenke marihuane što je jako teško jer one u principu nemaju miris.

U punom kamionu pronašao je skriveni gram heroina, a taj bi gram promaknuo i nama operativcima koji na tome radimo godinama - dodaje Miroslav.

pas.jpg
 

 

Radni vijek osam godina

Zanimljivo je kako Campino ozbiljno shvaća svoj posao, pa i kad mora birati između mirisa mesa ili droge ipak krene pošteno odrađivati svoj posao pa legne kad nanjuši drogu. Njihov radni vijek je oko osam godina, no i psi tragači mogu imati “bolovanja”.

Tako je nedavno baš Campino bio na poštedi jer ga je boljelo uho, no čim mu je bilo bolje krenuo je na teren odrađivati nove zadatke.