Zanimljivosti

pas-nosi-lece2.jpgMaltezer Boss ima 10,5 godina. Veseo je i razigran, obožava šetnje obližnjim parkom u društvu svoga gazde Eduarda Dauta, a od ostalih pasa razlikuje ga to što nosi - kontaktne leće.

No, Boss nije kratkovidan ili dalekovidan, a leće mu veterinarka nije ugradila zbog nekog hira ili pak kao modni dodatak. Boss uz pomoć leća liječi ozljedu oka, a kada ih skine, moći će ponovno normalno gledati, što zbog oštećenja rožnice do sada nije mogao.

Kako je ispričao ponosni vlasnik malenog Bossa Eduard Daut, na ideju o lećama došla je veterinarka Silva Rakočević i time postala jedna od rijetih europskih veterinarki koja ugradnjom optičkih pomagala životinjama brzo i bezbolno liječi ulkuse i slične ozljede oka.

- Boss je jednoga dana jednostavno zatvorio oko i potpuno se povukao u sebe. Vjerojatno se negdje udario u šetnji i mi smo primijetili kako na to oko ne može gledati, a ubrzo je postao i jako potišten. Inače je vrlo razigran i aktivan, a nakon ozljede prestao je veselo trčkarati, nije se htio maziti pa smo ga odveli veterinaru. Kako mu nisu pomagale nikakve kapi ni masti, veterinarka mu je pincetom umetnula leću i objasnila
nam kako će ga oko uz pomoć leće manje boljeti, a moći će se nastaviti i njegovo liječenje - ispričao je Daut dok je Boss radosno trčkarao parkom.

Nekoliko dana nakon ugradnje leće, priča Daut, Boss je otvorio oko i ponovno postao radoznao i veseo psić kakav je ranije i bio. - Prvo mi je bilo smiješno kada su nam predložili da mu stavimo leću, ali drago mi je što sam se na to odvažio. Boss je to vrlo dobro podnio, nismo mu čak morali dati ni anesteziju - ispričao je Daut.

Liječenje rožnice oka pomoću leća veterinarka Rakočević provodi već godinama, nakon što je prvu leću ugradila psiću Ari, koji je vrlo brzo nakon "eksperimenta" ozdravio i dokazao da je to najefikasniji način za liječenje ozljede.

- Kod ozljede je prvo potrebno liječiti eroziju oka, a to najbolje ide uz pomoć leće. Kako ne postoje leće namijenjene isključivo životinjama, služim se ljudskim lećama. Tako psića manje boli ozljeda jer može normalno treptati, a ispod leće počinje zarastati rožnica. Kada rožnica zaraste, leću skidamo i pas može normalno gledati - ispričala je veterinarka Silva Rakočević.